Cenejši napram dražjim

Nike Zoom Mercurial Vapor 15

Bodimo iskreni, izbrati pravi tip nogometnih čevljev je lahko precej težko. Toliko znamk in modelov, za povrh pa za vsak model obstajajo še različice. Če vključimo še barve, imamo na izbiro na stotine možnosti. Na vašo srečo bomo poskušali odgovoriti na nekaj najpogosteje zastavljenih vprašanj, ko je govora o dražjih napram cenejšim nogometnim čevljem.
V tem članku bomo obravnavali morda najbolj priljubljene kopačke med vsemi, Nike Mercurial.  Začnimo z različico Elite.

Nike Zoom Mercurial Vapor 15 Elite

Saj veste, ko poslušamo o vseh novih tehnologijah, ki jih Nike predstavi z vsako novo linijo Mercurial? No, model Elite združuje vse omenjene. Lahkotni Vaporposite+, zgornji del iz sintetičnega materiala na tekstilni osnovi, prekrit s tanko poliuretansko prevleko, je mehak, upogljiv ter tesen in daje podoben občutek kot ga imamo pri bosonogi hoji. Na notranjem delu je mehka Flyknit tkanina za večje udobje. Kot vsi najnovejši modeli Elite je opremljen z ACC (All Conditions Control). 

Največja posodobitev je doletela podplat. Prvič v zgodovini je opremljen z Air Zoom enoto, ki pokriva 3/4 podplata. To vam daje občutek vzmetenja, ki ni podoben ničemur, kar smo doslej videli. Slednje je sicer vedno odvisno od osebnih preferenc, morda je nekomu všeč bolj trd, surov občutek, vendar se nam zdi podplat Air Zoom, z majhnim “odbojem” pri vsakem koraku, precej revolucionaren
Čepi s tremi zvezdicami so novost v primerjavi s prejšnjimi leti. Imajo enako agresiven oprijem kot starejše različice, vendar so nekoliko bolj stabilni in naj bi izboljšali oprijem pri gibanju v vseh smereh. 
S 186 grami je presenetljivo najlažji čevelj med vsemi kategorijami. Če igrate na tekmovalni ravni in želite najboljšo kakovost ter premium materiale, ne iščite drugega kot Nike Zoom Mercurial Vapor 15 Elite.

Nike Zoom Mercurial Vapor 15 Pro

Če se pomaknemo še eno stopničko nižje, dobimo Pro verzijo. Na zgornjem delu ima NikeSkin v nasprotju z Elite Vaporposite+. Vendar je še vedno precej podoben tekstilnemu zgornjemu delu, prevlečenemu s tankim poliuretanskim filmom, kot pri najvišji cenovni kategoriji. Kompromis je nekaj mehkobe, vendar je občutek še vedno dosti bolj premium od tistega, ki smo ga vajeni pri cenejših modelih.. Tkanina, ki spominja na Flyknit, je pri različici Pro nekoliko trša, vendar še vedno dobro opravlja svoje delo. Na žalost pa modeli Pro niso opremljeni s tehnologijo ACC. 
Največja razlika je v velikosti enote Air Zoom. Različica Elites razporedi tehnologijo pod zračnim pritiskom po skoraj celotnem stopalu, medtem ko ima Pro Air Zoom samo v predelu pete. Občutek poskakovanja pri Elites ni prisoten. Slednji je bolj grob in podoben kot pri prejšnjih Mercurial modelih. Peta daje rahlo vzmeten občutek, vendar glede na to, da večino časa preživite na prstih, ni tako impresivna kot pri dražji alternativi. 
Čepi s tremi zvezdicami in postavitev so enaki kot pri modelu Elites. S 223g je bistveno težji. 
Na splošno je Nike Zoom Mercurial Vapor 15 Pro odličen par kopačk, ki ima še vedno zelo dobro performanso. Idealen je za vse, ki ne igrajo na najvišjem nivoju in si želijo imeti kopačke podobne premium različici, a hkrati cenejše.

Kupi Pro

Nike Zoom Mercurial Vapor 15 Academy

Pri še cenejšem modelu je različica Academy prav tako opremljena z zgornjim delom NikeSkin, vendar je njegov vzorec bolj linearen in ne cik cak kot pri višjih različicah. Še vedno ima tanko poliuretansko prevleko, vendar je nekoliko trša in ima na notranji strani najlon, kar je značilno za cenejše modele.
Kot celotna linija je tudi ta opremljen z Air Zoom enoto, čeprav je ponovno le del območja pete in je še manjša kot pri modelu Pro. Na koncu je učinek komaj opazen, zato si ne bi delali velikih upov, če želite kupiti model Academy in pričakujete občutno vzmetenje pri odboju. 
Čepi s tremi zvezdicami so prisotni tudi tukaj, vendar samo na zunanji strani podplata, medtem ko so na notranji strani nameščeni klasični okrogli čepi. To je predvsem poskus Nike-a, da bi cenejšo različico naredil bolj večnamensko, tako za naravno kot umetno travo. Oprijem ni’tako izrazit, vendar se še vedno zdi, da gre za hitri čevelj. With a weight of 248 grams, it is the heaviest of the trio. 
Skratka, Nike Zoom Mercurial Vapor 15 Academy je dober vstopni čevelj za otroke in rekreativne igralce. 

 


Kupi Academy

Najnovejši modeli serije Mercurial so se v primerjavi s prejšnjimi leti bistveno izboljšali, pri čemer so nižji razredi boljši kot kdaj koli prej. Letošnja linija Mercurial bo zagotovo zadovoljila vse, ne glede na raven igranja ali proračun. Katere boste kupili vi?

Izbiraj med Nike Mercurial