END OF SEASON SALE – Min. 25% popust na izbrane izdelke KUPI ZDAJ

Doma odrašča mali nogometaš in čas je za njegove prve (druge, tretje) nogometne čevlje? Izbira pravih otroških kopačk ni tako preprosta, kot se morda zdi. Ne gre namreč samo za videz in blagovno znamko (adidas, Nike, Puma itd.), temveč tudi za velikost nogometnega čevlja, material in površino igrišča, na katerem bo igral vaš otrok. 

Ustrezna velikost nogometnih čevljev za otroka

Najpomembneje je, da poznate pravilno velikost. Nogometni čevelj se mora prilegati ravno prav. Zato je treba natančno izmeriti otrokovo stopalo, zlasti pri nakupu prek spleta. 

Otroški nogometni čevlji po vrsti površine

Najpomembnejši dejavnik pri izbiri nogometnih čevljev je površina, za katero so namenjeni. Površina določa vrsto podplata. Razlikovati je treba, ali bo otrok igral na naravni travi, umetni travi ali v zaprtih prostorih

1) Nogometni čevlji za naravno travo

Kopačke

To so pravi nogometni čevlji, če iščete otroške čevlje za naravno travo. Zagotavljali bodo stabilnost na suhih, pa tudi na mokrih do rahlo blatnih igriščih. Kopačke za travo so označene z oznako FG (trda podlaga), vendar pozor, niso primerne za umetne površine! Pri tem obstaja nevarnost poškodb in izguba možnosti reklamacije. 

dětské lisovky

Zakaj na umetni površini ni mogoče uporabljati kopačk?

Gumijasti granulat, ki je sestavni del polnila umetne trave, ustvarja višje temperature kot naravna trava. Podplati običajnih kompaktorjev FG za razliko od kompaktorjev AG/MG niso prilagojeni tem temperaturam. Umetna trava ima tudi veliko večji oprijem, zato se lahko kline, ki niso okrogle oblike, "zaklenejo" tako, da lahko pride do poškodb, če se smer gibanja nenadoma spremeni.

Če bo vaš otrok izmenično uporabljal naravno in umetno travo ter želite en par čevljev, morate izbrati čevlje AG ali čevlje MG. Ti se lahko uporabljajo na obeh vrstah površin. 

Kolekcija nogometnih čevljev znanih igralcev

Na voljo je veliko modelov otroških kopačk, med katerimi lahko izbirate. Pri izbiri vam lahko na primer pomaga vaš najljubši igralec. Najboljši imajo svoje kolekcije. Zelo priljubljeni, ne le pri otrocih, so adidasove kopačke, v katerih igra Lionel Messi, ali Nike-ove, ki jih nosi Cristiano Ronaldo

Kopačke so dobile svoje ime po načinu izdelave, saj so v podplat vtisnjeni plastični čepi različnih oblik.

Nogometni čevlji za mehke površine ("mokre, blatne")

Za mehke terene, ko je igrišče mokro, je najbolje uporabiti kopačke s čepi (SG). Čepi na njihovih podplatih so običajno kovinski (in jih je mogoče zamenjati), poleg tega pa so višji od tistih na drugih kopačkah, zato na mokrih in blatnih površinah ne zdrsnejo. Tudi druge tehnologije pripomorejo k zagotavljanju najboljše možne stabilnosti in zmogljivosti. Na primer Anti-clog tehnologija proti sprijemanju, ki odbija blato iz Nike čevljev. 

kolíkové kopačky

FG čevlji

Kopačke za trdo podlago so hibrid med klasičnimi maticami in čepi. Na njihovih podplatih sta obe vrsti čepov. Te kopačke so namenjene tudi mehkim površinam. 

lisokolíky

2) Otroški nogometni čevlji za umetno travo in druge površine

Za umetno travo obstajajo posebne kopačke z oznako AG ali MG (artificial/multi ground). Ti čevlji so tudi idealna rešitev 2 v 1, če vaš otrok igra izmenično na naravni in umetni travi. Uporabljate jih lahko tako na umetni kot na običajni travi. 

Druga vrsta čevljev so čevlji za Turf (TF). Ti imajo majhne gumijaste špice po celotnem podplatu in so namenjeni za umetno travo vseh dimenzij, pa tudi za prod, sneg ali beton. Vendar pa bodo na travi drseli. 

3) Otroški dvoranski nogometni čevlji

Dvoranski čevlji (IC) nimajo špic. Njihov namen je preprost in jasen - so samo za uporabo v zaprtih prostorih. Od šolskih telovadnic do profesionalnih dvoran. Poleg futsala na parketu jih lahko uporabljate tudi na gumijastih površinah.

sálovky

Cenovno najugodnejši otroški nogometni čevlji

Tudi gumijasti nogometni čevlji si zaslužijo vsaj omembo. Za mnoge nogometaše so bili to prvi nogometni čevlji v življenju. Znamenite "gume" so cenovno dostopne in razmeroma vzdržljive, zlasti v svojem gumijastem delu. Po drugi strani pa se tekstil hitro posuši. Primerni so za uporabo na travi in prodnatem terenu. Za tiste, ki iščejo cenovno ugodno alternativo, pa so na voljo tudi cenovno primerljivi in boljši, sodobnejši modeli. Tukaj je pregled cenovno najugodnejših nogometnih čevljev iz naše e-trgovine.    

Nogometni čevlji za otroke po materialih

Drugi dejavnik, ki neposredno vpliva na ceno, je material. Najpogostejši je sintetični, ki je enostaven za vzdrževanje, trpežen in vodoodporen. Ti čevlji so tudi cenovno najugodnejši. Najvišji razred so usnjeni nogometni čevlji. Ti so sicer dražji in najbolj zahtevni za vzdrževanje, vendar so tudi najbolj trpežni ter zagotavljajo največje udobje in zaščito stopala, ko se nanje stopi, ter najboljši nadzor nad žogo. 

Nogometni čevlji z vezalkami ali brez njih

Nogometni čevlji se delijo na modele z vezalkami in modele brez vezalk. Tisti brez vezalk omogočajo boljši občutek za žogo, vendar se morajo že od samega začetka zares popolno prilegati stopalu. Nekateri modeli brez vezalk imajo vezalke na zunanji strani stopala. Obe vrsti sta na voljo tudi v dolžini do gležnja. Kopačke gležnjarji so zaključeni z nogavico, ki izboljša povezavo med stopalom in čevljem ter poveča udobje