FOOTBALL BOOT SALE – Do 60% popusta na izbrane nogometne čevlje KUPI ZDAJ

Kako izbrati pravo nogometno žogo za otroke in odrasle?


Z malo domišljije je lahko karkoli nogometna žoga. Tisti, ki iščejo običajno nogometno žogo, pa morajo poznati odgovore na nekaj osnovnih vprašanj.  Obstajajo namreč različne velikosti in vrste nogometnih žog. Kdo, kje/na čem in kako pogosto bo z njo igral, so najpomembnejša vprašanja.

Nogometne žoge po velikosti

Velikost nogometnih žog je lahko od 1 do 5. Najmanjše nogometne žoge so namenjene predvsem otrokom saj jih je lažje nadzorovati, prav tako niso tako težke in posledično lažje za telo

  • Nogometna žoga velikosti 5: je na splošno najpogosteje uporabljena nogometna žoga. Uporabljajo se za tekme otrok od 12. leta dalje. Vendar pa ni čudno, če s to velikostjo žoge igrajo tudi mlajši otroci. Premer nogometne žoge velikosti 5 je približno 22 cmTeža žoge velikosti 5 je nekje med 410 do 450 g. Edina izjema so lahke žoge za bosonogi nogomet na plaži. In žoge za futsal, namenjene dvoranskemu nogometu. Te so nekoliko manjše (čeprav so označene kot velikost 5) in nekoliko težje, da imajo nižji odboj.
  • Nogometna žoga velikosti 4: se uporablja se za treninge in tekme otrok, starih od 8 do 12 let .. Premer: skoraj 21 cm. Nekoliko lažja, približno 350 gramov.
  • Nogometna žoga velikosti 3: za 8-letnike in mlajše. Premer: 19 cm. Teža te žoge znaša približno 290 g.
  • Nogometni žogi velikosti 2 in 1 (premer cca 15 cm) sta namenjeni najmlajšim igralcem. Zaradi njune velikosti ju lahko vzamete s seboj praktično povsod, zato sta tako odlično darilo kot tudi super orodje za izboljšanje tehnike.

Ko iščete freestyle žoge, lahko naletite tudi na posebno velikost 4,5. Skillbals so nekoliko manjše in bolj oprijemljive, zato je z njimi lažje izvajati trike.

Nogometne žoge po podlagi

Da, nogomet je mogoče igrati praktično povsod in z vsem, zato je tako priljubljen. Toda igra z žogo na pravi podlagi, za katero je bila ustvarjena, podaljša njeno življenjsko dobo in v nekaterih primerih izboljša tudi igralno izkušnjo. 
Poleg skillball žog za freestyling, kjer je žoga večino časa v zraku, obstjajo še futsal žoge. So malo težje in z manjšim odbojem in se uporabljajo za dvoranski nogomet. Potem so tu še lahke žoge, namenjene igranju z bosimi nogami na plaži. Obstajajo tudi bolj vzdržljive nogometne žoge, ki prenesejo igranje na betonu. Najpogostejše so še vedno nogometne žoge za travnata igrišča.


Nogometne žoge po kakovosti

Prava oblika, velikost, teža, pritisk in ohranjanje teh kriterijev skozi čas, pa tudi odboj, ravnotežje in absorpcija vode. To so merila, ki jih FIFA upošteva pri podeljevanju svojih certifikatov kakovosti. Nogometna žoga lahko dobi enega od naslednjih treh.

Certifikati za nogometne žogecertifikati FIFA

1. Najvišjo kakovost nogometne žoge jamči FIFA QUALITY PRO oznaka. Vse premium žoge za tekme jo imajo. Z njimi se igrajo vse tekme v profesionalnih ligah in na mednarodnih tekmovanjih, vključno z ligami prvakov in svetovnimi pokali. Elitne ekipe z njimi seveda tudi trenirajo. Njihova cena se začne pri okoli €80.

2. Drug rang kakovosti je FIFA QUALITY oznaka. Večino teh nogometnih žog je mogoče najti v sekciji žog za treninge . Zelo primerne so tudi za tekme neprofesionalnih kategorij. To je zlata sredina v razmerju med ceno in zmogljivostjo.

3. Potem je tukaj IMS (Internation matchball standard). Ta oznaka zagotavlja, da žoga izpolnjuje osnovne FIFA zahteve za kakovostno žogo. Te nogometne žoge so predvsem žoge za prosti čas ali žoge za trening.


Najcenejše nogometne žoge nimajo oznak kakovosti. To ne pomeni nujno, da so slabe kakovosti, saj je FIFA testiranje  prostovoljno in je od posameznih proizvajalcev odvisno, ali ga želijo opraviti za določen izdelek. V ceni vseh žog se odraža še več drugih značilnosti. Na primer uporabljeni materiali in način izdelave.

Nogometne žoge po vrstah materiala

Nogometna žoga je sestavljena iz dveh glavnih delov. Oba, notranji in zunanji,  sta lahko izdelana na različne načine in iz različnih materialov, kar neposredno vpliva na ceno.

Notranji del - mehur
Notranji del nogometne žoge - mehur - je lahko iz lateksa, butila ali gume.
Mehur iz lateksa se uporablja za najboljše nogometne žoge za tekme. Zagotavlja najboljši stik, vzorec leta in ima kakovosten odboj. V primerjavi z butilovim mehurjem ga je poterbno pgosteje napihniti.
Butilni mehurji se najpogosteje uporabljajo za nogometne žoge za treninge in tudi nekatere tekme. Bolje ohranjajo pritisk in so z dolgoročnega vidika tudi trpežnejši kot tisti z notranjostjo iz lateksa. Vzorci letenja so še vedno resnično dobri. Vendar so ti mehurji po navadi nekoliko trši in težji. Najcenejše žoge imajo v notranjosti gumijast mehur. Ta najdlje ohrani zračni tlak in je dovolj vzdržljiv. Ne omogoča pa tako dobrega stika ali vzorcev letenja kot prejšnja dva.

Zunanji sloj - površina
Za zunanji sloj nogometne žoge se, tako kot pri notranjem delu, uporabljajo trije glavni materiali. PU – Poliuretan, PVC – polivinilklorid ali mešanica obeh.
Kakovost zgornjega sloja je mogoče prepoznati na prvi dotik. Najboljši stik z žogo zagotavlja poliuretan, ki na površini tvori mehko plast. Poleg tega imajo sodobne nogometne žoge fini ali bolj grobi površinski vzorec , ki dodatno izboljša stik. Po navadi so cenejše žoge z gladko površino morda nekoliko bolj odporne na vodo, vendar drsijo na mokri površini in z njimi ni tako enostavno ravnati. 

Nogometne žoge po načinu izdelave

Nogomet se nenehno razvija. O tem priča tudi žoga sama. Žoga iz rjavega usnja (ki je bila sposobna absorbirati veliko vode in je to tudi storila) je bila postopoma preoblikovana v običajno nogometno žogo, ki je videti takole: ⚽ 32 črno-belih  ploskev v obliki peterokotnika. Uvedena je bila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. A s časom in razvojem tehnologije so se uveljavile žoge z manj ploskvami ter različnih oblik in barv.  Vsak proizvajalec ima svojo obliko in razporeditev ploskev. Glavna razlika med današnjimi nogometnimi žogami je v načinu povezovanja ploskev.
Nogometne žoge lahko razdelimo na brezšivne in tiste z vidnimi šivi. Brezšivne nogometne žoge so sestavljene s pomočjo toplotnega tesnjenja. So bolj vzdržljive, odporne na vodo in imajo boljši oprijem, kar prinaša tudi boljši nadzor. Tiste z vidnimi šivi so ročno ali strojno sešite. Najnaprednejše žoge so izdelane s kombinacijo obeh načinov.

Kako skrbeti za nogometne žoge

Ustrezna nega podaljša vsako življenjsko dobo. To velja tudi za nogometno žogo. Po igri je dobro odstraniti vso umazanijo, saj lahko v daljšem časovnem obdobju poškoduje zgornjo plast. Kovinsko iglo je potrebno  navlažiti pred napihovanjem (voda ali slina), da ne poškodujete mehurja ali ventila. Tlak v žogi mora biti nekje med 0,6 in 1,1 bara. Idealni tlak za določeno žogo je lahko napisan tudi tik ob ventilu. Če tega ni ali če s seboj nimate tlakomera, se ravnajte po občutku in žoge ne napihujte pretirano, da bi tako zaščitili šive. Žogo hranite na sobni temperaturi nad 15° C  in je pozimi ne puščajte zunaj ter je ne sušite na grelnem telesu. In najpomembneje: uporabljajte žogo tako pogosto, kot želite, in uživajte v igri!