Dandanes ni veliko igralcev, ki ne bi nikoli stopili na umetno travo. Ekipe uporabljajo to površino zlasti pozimi, futsal tekme se na njej igrajo skozi vse leto, na njej pa so bile odigrane tudi nekatere tekme lige prvakov. Vendar pa vsi ne vedo, da obstajajo nogometni čevlji narejeni posebej za umetno travo.

AG = nogometni čevlji za umetno travo

AG kratica pomeni 'umetno podlago,' tako da je povsem jasno, da so ti čevlji  namenjeni igranju na omenjeni površini. V nadaljevanju članka pojasnjujemo, zakaj na umetni travi ne smete uporabljati običajnih nogometnih čevljev FG (firm-ground). Zdaj pa se osredotočimo na to, kaj so kopačke AG. Nogometni čevlji za umetno travo imajo v primerjavi s klasičnimi FG čevlji bolj vzdržljiv podplat in več (votlih) čepov, ki so bolj okrogle oblike. Posebej so zasnovani za premagovanje izzivov umetne površine in za zagotavljanje najboljšega možnega oprijema in podpore. Razliko med nogometnimi čevlji AG in FG je mogoče prepoznati že na prvi pogled:

AG vs FG

Zakaj ni dobro igrati v FG čevljih na umetni travi?

Odgovor na to vprašanje je precej enostaven - ti čevlji niso narejeni za to. Najprej je tukaj večja možnost poškodb in tudi garancije v tem primeru ni moč uveljavljati. Poglejte, umetna trava ustvarja veliko več toplote kot naravna trava. Ker podplati in čepi čevljev FG dolgoročno ne prenesejo takih temperatur, ne bodo tako dolgo zdržali ali pa se lahko celo precej hitro uničijo, zlasti spomladi in poleti. Umetna trava zagotavlja tudi boljši oprijem. Tako zelo, da se višji in trši čepi čevljev FG lahko pogreznejo in zataknejo v plastična travna rezila in gumijasti granulat. In to tako močno, da vaše vezi morda tega ne bodo zdržale ob nenadni spremembi smeri. Kar pa si zagotovo ne želite.

Tudi TF čevlje lahko uporabljate na AG podlagi, in sicer precej udobno, vendar je njihov podplat namenjen predvsem za podlage z veliko nižjim profilom. Zato vam nikoli ne bodo zagotovili tako dobrega oprijema in podpore kot čevlji AG. To lahko najbolje izkusite na mokri ali nekoliko pomrznjeni umetni travi.

AG nogometni čevlji za otroke

Pravilno postavljanje stopala je za vsakega športnika zelo pomembno, tudi za otroke. Medtem ko čevlji FG niso primerni za umetne podlage, lahko čevlje AG uporabljate na naravni travi. V ponudbi imamo široko paleto AG čevljev za otroke kot tudi nekaj univerzalnih/hibridnih čevljev, ki združujejo najboljše od obeh in so primerni za igranje na vseh vrstah trave. Če vaš mladi talent pogosto prehaja med umetno in naravno travo, so ti z vidika cene morda najboljša rešitev.

Za konec...

Če redno igrate na umetni travi in želite, da bi se na njej čim bolje odrezali, je naložba v nogometne čevlje AG v bistvu nujna. Zagotavljajo vam najboljšo podporo, oprijem in varnost na tej sodobni površini ter vam omogočajo najboljšo igralno izkušnjo. In to je tisto, kar si želimo, kajne. Uživajte v igri!