IZKORISTITE KODO: CYBER1: za 10€ popusta (ob nakupu nad 80€), CYBER2: za 20€ popusta (ob nakupu nad 150€) -- days --:--:-- UPORABITE JO

BF LvLBrez vezalk napram z vezalkami

Piše se leto 2022 in nogometni čevlji brez vezalk niso več le nor eksperiment oblikovalcev, kot so bili do zdaj. Vse se je začelo leta 2006, ko je Lotto na trg plasiral futuristične kopačkeZhero Gravity, vendar te takrat niso imele posebnega vpliva na nogometno industrijo. Šele 10 let po njihovem prihodu je adidas dal na trg svoje prve kopačke brez vezalk, imenovane ACE 16+ Purecontrol, s čimer se je dejansko začela "brez vezalk" mrzlica.

Poskusili bomo razložiti glavne razlike med klasičnimi različicami z vezalkami in tistimi brez njih.

Kopačke brez vezalk


adidas je glavni igralec na tem trgu, saj ima različice vseh trenutnih čevljev brez vezalk. Pred kratkim so Nike, Puma in celo New Balance začeli preizkušati "vode" kopačk brez vezalk in samo še vprašanje časa je, kdaj bodo na isti ravni kot njihov tekmec.

Prednosti kopačk brez vezalk

Večina se nas bo verjetno strinjala, da imajo kopačke brez vezalk določeno estetsko privlačnost, ki je ne moremo zanikati. Brezšivni dizajn, ki ga ne ovirajo klasični spremljevalci kot pri zavezovanju, je vsekakor pritegnil našo pozornost.
Poleg videza gre predvsem za občutenje žoge.. Številni profesionalni igralci so pred kratkim prešli na nogometne čevlje brez vezalk, ker imajo raje "bosonogi" stik, ki ga čevlji z vezalkami nimajo.

Slabosti koapčk brez vezalk

Glavna težava kopačk brez vezalk je, da se vsem ne prilegajo popolnoma. Vsak od nas je drugačen in ima drugačno obliko stopala. Nekateri imamo ožje, drugi širše, tretji pa višje stopalo. Poleg klasične velikosti je njihovo prileganje univerzalno zato so lahko za nekoga pretesni ali pa, nasprotno, preohlapni v predelu narta. Če pa vam to ne predstavlja težave, so lahko nogometni čevlji brez vezalk prava izbira.

Kopačke brez vezalk


Kopačke z vezalkami

Prednosti koapčk z vezalkami

Klasični nogometni čevlji z vezalkami večinoma zagotavljajo odlično prileganje. Zaradi vezalk noga v čevlju ne drsi, zato vas hitra sprememba smeri ne bo nikoli vrgla iz tira. Poleg tega je Puma s svojim modelom Future 1.4  "zaklepanje" stopala dvignila na novo raven. Čevelj ima poleg kompresijskih trakov tudi revolucionarni sistem zavezovanja, ki se ovije okoli vašega stopala. To bo zagotovilo, da se bo čevelj natančno prilegal vašemu tipu stopala in da bodo vsi prostori zapolnjeni tako, kot morajo biti. Zato s klasičnimi čevlji ne morete zgrešiti.

Slabosti kopačk z vezalkami

"Težavo" pri vezalkah lahko predstavlja vezanje. Ali to jemljemo kot minus, je zelo subjektivno, saj smo jo v prejšnjem odstavku omenili kot pozitivno stvar. Da, za zavezovanje čevljev boste porabili več časa, vendar so bile vezalke do zdaj običajen del vseh nogometnih čevljev, zato dvomimo, da bodo koga tako zelo motile.

Kopačke z vezalkami

Zaključek

Deabata o nogometnih čevljih "z vezalkami ali brez njih" bo vedno odvisna od osebnih preferenc in oblike vaših stopal . Če imate netipično obliko stopala, je verjetno bolje, da se držite klasičnih čevljev.

Če pa vam nogometni čevlji brez vezalk dobro pristajajo in iščete naravnejši občutek ob stiku z žogo, potem vam ni treba skrbeti, kupite na primer enega od adidasovih elite modelov že danes!